Posted in Huvipuistot maailmalla

Huvisatama – Euroopan ainoa maksuton huvipuisto

Huvisatama – Euroopan ainoa maksuton huvipuisto Posted on 15th syyskuu 2019

Joka kesä loman alkaessa lapset odottavat pääsyä perheen kesken kesälomareissulle. Monille lapsille retken odotetuin ja hauskin osuus on reissu huvipuistoon. Niin Suomessa kuin ulkomaillakin sijaitsevat huvipuistot ovat kuitenkin usein vanhempien kukkaroille kova pala pääsylippuineen, laitemaksuineen, ruokakuluineen ja päivän muuhun viihteeseen uppoavine kuluineen. Onneksi perheen vanhempien taloudellista taakkaa keventäviäkin kohteita löytyy huvipuistojen saralta – yksi sellainen löytyi vieläpä Lappeenrannasta. Lue lisää Lappeenrannan Huvisatamasta tästä artikkelista!

[IMAGE=fzCYbxcfzqpG.jpg]

Huvisatama – Euroopan ainoa maksuton huvipuisto

[IMAGE=dap3TEfPRWcU.jpg]

Lappeenrannassa sijaitseva pieni huvipuisto nimeltä Huvisatama oli vuoteen 2009 toimintaansa täysimittaisesti jatkanut huvipuisto. Sen erityispiirteisiin kuului se, että kaikki sen laitteet olivat ilmaisia, eikä alueelle ollut erikseen pääsymaksua.

[IMAGE=cJD7ojb1t8Wn.jpg]

Idea Huvisatamaan kehittyi silloin, kun alueen yrittäjät halusivat kehittää Lappeenrannan alueen tunnettavuutta sekä lisätä yleisesti kaupungin kiinnostavuutta matkailijoiden silmissä. Paikallisia yrittäjiä ideointiriihessä auttoivat Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulun opettajat ja oppilaat omilla resursseillaan. Huvipuiston idean tarkoituksena oli myös saada Lappeenrannan alueella jo olevat turistit viipymään siellä pidempään, ja näin tuomaan lisätuloja alueelle vielä vähän enemmän.

Alue jossa entinen Huvisatama sijaitsee on kaunis ja viihtyisä. Materiaalit olivat huvipuiston alueella houkuttelevia, aina kirkkaista maaleista vilkkuviin valoihin ja näyttävään ulkoverhouspaneeliin. Ei ole siis ihme, että Huvisatama toimi erinomaisena vetonaulana niin kotimaisille kuin ulkomaalaisille turisteille toiminta-aikanaan.

Puiston rahoitus – ilmainen vaatii vahvat taustajoukot

Huvisatama oli alun alkaen haluttu pitää ilmaisena kävijöille laitteiden osalta. Kenellekään tuskin tulee yllätyksenä se, että isojen huvipuistolaitteiden jatkuva pyörittäminen henkilökunnan kanssa ei kuitenkaan ole ilmaista, ja rahaa on jostain saatava, kun laitteet ja puistoon pääsy ovat vierailijoille ilmaisia. Alueen yrittäjien ja projektin suunnittelussa mukana olleen ammattikorkeakoulun piti siis löytää vaihtoehtoinen rahoitustapa niin suurelle turistihankkeelle.

Huvisatamaa pyöritettiin sen perustamisvuodesta 2004 alkaen EU-rahalla aina vuoteen 2006 asti. EU-rahoituksella pyörittämistä oltaisiin todennäköisesti jatkettu, mutta vuoden 2006 jälkeen apurahan hakeminen EU:lta ei ollut enää mahdollista. Koska puiston toimintaa ei haluttu lopettaa, tulivat Lappeenrannan kaupunki ja paikalliset yrittäjät apuun. Huvisataman rahoitukseen osallistuikin yli 70 paikallista yrittäjää ja yhteisöä Lappeenrannan kaupungin lisäksi. Lappeenrannan paikallisen yhteisö- ja yrittäjähengen rooli puiston olemassaolon kannalta korostui merkittävästi vuosina 2006 – 2009.

Puiston laitteet ja tekeminen alueella

Viimeisinä vuosinaan, vuonna 2008, Huvisataman alueen sisältä löytyi yli kymmenen maksutonta huvipuistolaitetta, joiden lisäksi alueelle oli tuotu kaksi laitetta joihin oli erillinen pääsymaksu. Laitteiden lisäksi miljöötä väritti Euroopan suurin hiekkalinna, joka on Lappeenrannan alueella jo traditioksi muodostunut jokavuotinen rakennelma. Hiekkalinna rakennetaan joka vuosi uuden teeman mukaan. Sen rakentamisessa käytetään vuosittain useampi miljoona kiloa hiekkaa, ja sen parissa työskentelee kymmeniä taiteilijoita useiden viikkojen ajan.

Aktiivisina vuosinaan Huvisataman laitteet keräsivät jopa satojatuhansia kävijöitä, ja laitteissa pyörittiin runsain mitoin: vuonna 2006 laitekäyttökertoja oli yli 130 000. Koska Huvisatamassa ei ole enää juuri huvipuistotoimintaa, on sen toiminta keskittynyt Hiekkalinnan alueelle. Sen lisäksi alueella järjestetään erilaisia konsertteja ja muita tapahtumia. Myös talviaktiviteetteihin on alettu panostaa. Hiekkalinna on kuitenkin ehdottomasti edelleen yksi vetovoimaisimpia paikkoja alueella, ja se vetää turisteja alueelle enemmän kuin seudun muut aktiviteetit.

magnetism