Posted in Huvipuistot maailmalla

Huvipuistot maailmalla – Tukholman Gröna Lund

Huvipuistot maailmalla – Tukholman Gröna Lund Posted on 21st huhtikuu 2019

Ruotsissa, Tukholmassa sijaitsevalla Gröna Lundin huvipuistolla on pitkä historia. Tämä saarialue oli jo 1800-luvulla käytössä huvipuistona, mikä tuolloin tarkoitti siis puistoa, jonne mentiin esimerkiksi sunnuntaisin piknikille tai musiikkiesityksiä kuuntelemaan. Varsinaiseksi tivolialueeksi huvittelulaitteineen se alkoi muodostua 1800- ja 1900-luvun taitteessa. Huvipuistossa järjestetään yhä erilaisia konsertteja kesäiltaisin. Gröna Lund houkuttelee vuositasolla noin miljoona kävijää, sen haasteellisista kulkuyhteyksistä huolimatta.

Gröna Lundin maa-alue on melko pieni, se sijaitsee Djurgårdenin saaren länsirannalla. Maa-alueen pienuuden vuoksi huvipuisto on melkoisen täyteen rakennettu. Alueen laitekanta on myös hyvin korkeaa tästä johtuen. Huvipuisto on jaettu kahteen erityyppiseen alueeseen, Suureen alueeseen, jossa sijaitsevat vauhdikkaammat laitteet, sekä Pikkualueeseen, missä ovat pienemmille lapsille tarkoitetut huvittelulaitteet.

Ahtaiden tilojen vuoksi huvipuistoon ei ole mahdollista saapua autolla, mutta alueella on vierasvenesatama, sekä jonkin verran polkupyöräpaikkoja, Myös julkisella liikenteellä on omat pysäkkinsä huvipuiston lähialueilla, pienen kävelymatkan päässä.

Gröna Lundin laitteita

Huvipuistossa on laitteita kolmisenkymmentä, ja valtaosa niistä on tornityyppisiä. Puiston värikkäät vuoristoradat ovat maamerkkejä, jotka ylöspäin nousten näkyvät jo kauas puiston ulkopuolelle. Ne näkee esimerkiksi saavuttaessa Tukholmaan risteilyaluksella. Huvipuistoon on suunnitteilla myös aivan uusi vuoristorata, joka on tarkoitus avata yleisölle kaudella 2021. Myös korkeat laitetornit Ikaros ja Fritt Fall näkyvät kauas merelle, houkutellen hurjapäisimpiä huvipuistoon.

Liput

Gröna Lundin lippuvalikoima on melko päätähuimaavan monipuolinen. On kausikortteja eri tasoilla, päivärannekkeita, laitelippuja, sekä aluelippuja. Aluelipuissa on eroja riippuen onko illalla konserttia. Aluelipun lisäksi laitelippuja tarvitaan laitteesta riippuen 1-3 per laite. Osaan laitteista on lisäksi omat lipputuotteensa. Päivärannekkeella pääsee suurimpaan osaan laitteista.

Kausikortti takaa ilmaisen sisäänpääsyn alueelle kauden ajan, ja kalliimmalla kultakortilla saa myös päivärannekkeen käyttöön. Hinnat ovat kuitenkin hieman edullisemmat kuin suomalaisissa huvipuistoissa noin yleensä. Esimerkiksi päiväranneke, jolla saa pääsyn sisälle sekä laitteisiin, maksaa 595 kruunua, eli noin 56 euroa.

magnetism