Posted in Huvipuistot Suomessa

Huvipuistot Suomessa – Särkänniemi

Huvipuistot Suomessa – Särkänniemi Posted on 26th marraskuu 2019

Alussa oli planetaario

Suomen toiseksi suurin huvipuisto Särkänniemi on saanut alkunsa planetaariosta, joka valmistui Tampereen Näsijärven rantamaisemiin vuonna

1969. Ajatus rakennuttaa sellainen Tampereellekin tuli mukaan kaupungin päättäjien Amerikan matkalta, ja muuttui todeksi muutaman vuoden päästä tästä. Samoihin aikoihin valmistui myös akvaario, jossa on nykyisin yli 200 kala- ja vesieläinlajia ja 3000 eläinyksilöä.

Seuraavaksi samaan yhteyteen Särkänniemen alueelle rakennettiin Näsinneula, maamerkki ja näkötorni yli Näsijärven. Se avasi ovensa yleisölle vappuna 1971. Tässä vaiheessa olikin jo hyvät lähtökohdat suunnitella huvialueelle täydennykseksi huvipuisto, mutta alueen hieman syrjäinen sijainti kuitenkin vielä epäilytti. Ratkaisuksi tuli kesän 1973 yli pystytetty tivoli yrittäjien Lindblom ja Seiterä toimesta. Se saikin suuren suosion, ja seuraavana kesänä paikalle pystytettiin taas tivolin tavoin toimiva Neulan huvipuisto.

Aika alkoi olla valmis kiinteälle huvipuistolle, ja Särkänniemen kiinteä huvipuisto avattiin yleisölle vuonna 1975. Yksi oma laitekin – Troika – oli jo aiemmin hankittuna, mutta vuokrattuna Linnanmäen huvipuistolle. Se saatiin käyttöön, ja samoin ostettiin laitteita Linnanmäen varastosta. Ensimmäisiä Särkänniemen laitteita oli Troikan lisäksi Calypso, Round Up sekä Autorata. Linnanmäen huvipuistoa ylläpitävä Lasten Päivän Säätiö olikin tiiviisti yhteistyökumppanina mukana Särkänniemen alkuaikoina.

Myös delfinaario oli mukana Särkänniemen aluetta suunniteltaessa jo aivan alkuajoista lähtien, ja se valmistui vuonna 1985. Erillisinä yksikköinään suunnitelmissa oli rakentaa myös vahakabinetti sekä tropiikkitalo, mutta ne jäivät suunnittelun asteelle.

Huomioitavaa alkuvuosikymmenien Särkänniemessä oli se, että eri yksiköt toimivat omina itsenään, ja vasta vuonna 2001 tämä alue aidattiin yhtenä kokonaisuutena, jonne pääsi yhdestä ja samasta portista. Huvipuisto sai siten varsinaisen muotonsa. Tämän jälkeen tehdyt muutokset ovat olleet pienimuotoisempia. Delfinaario lopetettiin vuonna 2015, ja sen tilalle on rakennettu sisäaktiviteettipuisto. Alueelle on tehty myös Koiramäen eläinpuisto sekä Angry Birds Land jossa on seikkailurata.

Särkänniemen huvilaitteet

Särkänniemen huvipuistossa on hieman yli 30 huvilaitetta, hiukan kaudesta riippuen. Vanhin laitteista on edellä mainittu Troika, ja kauden 2019 uutuuslaite puolestaan Boom. Troika on ollut Särkänniemen vetonaulana jo yli 40 vuotta. Siinä varret kieputtelevat ja pyörittelevät vaunuissa istujia, ja laite on sopivan kesy paitsi aikuisille niin myös hieman pienemmillekin hurjapäille.

Uusin laitehankinta Särkänniemeen on Boom. Se on huikeaan 68 metriin ulottuva torni, joka nostaa laitteessa istujat ylös korkeuksiin räjähtävällä voimalla, ja pudottaa heidät sitten yhtä vauhdikkaasti takaisin alas tornin pyöriessä samalla. Huh, mahtaa heikompaa päätä – tai vatsaa – jo hirvittää. Vuoristoratoja Särkänniemessä on – pienimmät mukaan laskien – seitsemän, muita laitteita on aina perinteisestä karusellista kastumisvaaran tarjoaviin tukkijokeen tai koskiseikkailuun.

Liput

Särkänniemeen voi ostaa päivän rannekkeita eri sisällöillä, hinnat niissä vaihtelevat 26 eurosta 42 euroon. Yksittäiset laiteliput maksavat 7,90, ja koko kauden kausikortti 129 euroa. Majoitusta ei itse Särkänniemen alueella ole, mutta Tampereen keskusta sijaitsee ihan vieressä, ja sieltä löytyy useita tasokkaitakin hotelleja.

magnetism