Posted in Huvipuistot Suomessa

Huvipuistot Suomessa – Tykkimäki

Huvipuistot Suomessa – Tykkimäki Posted on 24th maaliskuu 2020

Kouvolan huvittelukeskus

Kouvolassa sijaitseva Tykkimäen huvialueen huvipuisto ei laitemäärässä mitaten kalpene lainkaan kahdelle suuremmalle kollegalleen, Helsingin Linnanmäelle ja Tampereen Särkänniemelle. Erilaisia vekottimia on Tykkimäessä nimittäin lähes 40, näistä kymmenkunta on pelilaitteita. Alueena huvipuisto on Suomen suurin, mutta koska siellä kävijämäärät ovat paljon pienemmät kuin suurempien kaupunkien puistoissa, ehtii suosikkilaitteensa kierrellä läpi hyvin muutamassa tunnissa. Tykkimäen alue on väljyydessään myös oikein viihtyisä.

Lasten Päivän Säätiöllä – Linnanmäen huvipuistosta monelle tuttu tekijä – on perustanut

Tykkimäen huvipuiston. Se avattiin yleisölle 1986. Vuonna 2000 huvipuiston omistuspohjaa laajennettiin, ja mukaan tulivat Lasten Päivän Säätiön lisäksi Kouvolan kaupunki sekä kuntayhtymä, ja Kymen Seudun Osuuskauppa. Nykyisin Osuuskauppa sekä Cannon Hill Holding Oy omistavat huvipuiston.

Tykkimäen huvipuiston kupeessa sijaitsee mökki- ja leirintäalue Tykkimäki Camping, ja vuonna 2014 alueelle tehtiin iso investointi, kun sinne rakennettiin vesipuisto Tykkimäki Aquapark. Uusin satsaus alueelle on sisäliikuntapuisto Tykkimäki Actionpark, joka täydentää alueen toimintaa mukavasti.

Huvipuiston laitteita

Tykkimäen huvipuistosta tulee monelle mieleen ensimmäisenä Yllätysten talo. Se on kaunis punavalkoinen mansardikattoinen talo, joka onkin yllättäen ylösalaisin. Linnanmäeltä purettua Vekkulaa kaipaavat ihastuvat taloon varmasti, ja se lieneekin monen lempipaikka tässä Kouvolan huvipuistossa.

Linnanmäen huvipuiston entinen Helsinki-pyörä siirrettiin Tykkimäelle vuonna 2007, sen vaihtaessa nimensä luonnollisesti Kouvola-pyöräksi. Tämän maamerkin nimi on muuten alunperin ollut Boston-pyörä, ja se on rakennettu Hollannissa vuonna 1964. Tupakkalain kiristyttyä 1970-luvulla laitteen nimi muutettiin Helsinki-pyöräksi. Valmistuessaan tämä näköalalaite oli maailman toiseksi suurin, ja suurin liikuteltava malli. Yhä edelleen siinä saa hyvän kyydit ja huikeat näkymät yli huvipuistoalueen.

Vuonna 2009R Tykkimäelle hankittiin uudentyyppinen karusellilaite, Star Flyer. Sen kerrottiin olevan huvipuistolaite, jollaista ei ole Suomessa nähty aiemmin. Karusellin korkeus on 72 metriä, ja se kohoaa siten peräti stadionin tornin korkeudelle. Turvallisuussyistä tämä laite tarvitsee jopa lentoestevalot. Star Flyeriin voi nousta maisemia ihailemaan rauhallisen ajon kyytiin, tai vauhdikkaaseen menoon jolloin vauhti nousee liki 70 kilometriin tunnissa.

Mikäli kummitusjuna on ollut oma suosikkilaite, löytyy sellainen myös Tykkimäestä, ja ulkoasultaan vieläpä uudistettuna kaudelle 2019. Myös Linnanmäeltä siirrettyjä klassikkohärveleitä voi edelleen löytää Tykkimäen huvipuistosta. Enterprise ja Pilvenpyörä ovat nimittäin edelleenkin aktiivisesssa käytössä Kouvolassa.

Sisäänpääsy Tykkimäelle on ilmaista

Tykkimäen huvipuisto sai tänä vuonna 2019 etenkin paikallisten toivoman uudistuksen, nimittäin viiden euron hintainen aluemaksu poistui. Tämä on myös mukava asia esimerkiksi pienten lasten vanhemmille, sillä pienten lasten laitteita on alueella paljon. Alue on itsessään jo hyvinkin viihtyisä käyntikohde, ja siellä on mukava piipahtaa ihan vain Kouvolan ohi ajaessaankin.

magnetism