Posted in Huvipuistot Suomessa

Huvipuistot Suomessa – Wasalandian tarina

Huvipuistot Suomessa – Wasalandian tarina Posted on 8th kesäkuu 2019

Avajaiset 1988

Vaasan Vaskiluotoon avattiin vuonna 1988 huvipuisto, jonka tunnuslaulun moni yhä muistaa “Wasalandia, Wasalandia, huvipuisto mahtava…”. Wasalandia sai alkunsa Vaasan kaupungin halusta kehittää alueen matkailutoimintaa, ja perustaa alueelle huvipuisto. Puisto saikin avajaisvuonnaan 1988 kävijöitä yli 200 000, mikä on Suomen mittakaavassa ihan mukava määrä.

Huippuvuonna 1991 kävijöitä oli 356 000, mutta sitten määrät alkoivat talouslaman myötä laskea. Vuoden 1999 muutos verovapaassa myynnissä alueen laivamatkailussa romahdutti kävijämäärät alle sataan tuhanteen ruotsalaisten matkailijoiden poisjäämisen myötä. Wasalandiaa pyörittävän yrityksen taloutta rasittivat myös miljoonavelat, ja lopulta vuonna 2015 monien vaikeiden vuosien jälkeen Wasalandia lopetti toimintansa. Tuolloin se oli jo espanjalaisen Aspro Parks -yrityksen omistuksessa.

Loppu tulevaisuudessa

Nyt yli kolme vuotta huvipuiston sulkemisen jälkeen

on alueella edelleen nähtävissä Wasasalandian rakenteita. Huvilaitteet on toki myyty eteenpäin muille puistoille, mutta muuta, nyt jo huonokuntoista kalustoa ja rakennetta on edelleen toivottamassa näkyvästi tervetulleeksi laivalla Vaasaan saapujia.

Ongelmana huvipuiston lopetuksessa on ollut nimittäin se, että huvipuiston omistavan yrityksen ja Vaasan kaupungin välillä on tehty vuokrasopimus, joka jatkuu aina vuoteen 2035 saakka. Vuokra alueesta on vuosittain kymmeniä tuhansia euroja, ja se juoksee koko ajan, mutta sopimuksen purkaminen on tyssännyt neuvottelukumppaneilta toistaiseksi. Myöskään jatkohanke uuden huvialueen rakentamiseksi alueelle ei ottanut tulta alleen, ja se haudattiin viime vuonna.

Alueen asukkaita ja kaupungin päättäjiäkin harmittanee tilanne, jossa kaupungin paraatipaikalla oleva alue on vain hylätyn rakennusjätteen kaatopaikkana. Rakennukset ovat viime talven jäljiltä jo kovin rapistuneet, eikä niistä enää saa kunnostamallakaan hyvää. Myöskään rakennusten purkamisesta ei ole tietoa, sillä sen on arveltu maksavan useita satoja tuhansia euroja. Wasalandian mahtavuus on jäänyt pysyvästi historiaan.

magnetism