Posted in Huvipuistoelämää

Tivolit ovat kiertäviä huvipuistoja

Tivolit ovat kiertäviä huvipuistoja Posted on 10th heinäkuu 2019

Suomessa on kiinteiden huvipuistoalueiden lisäksi kiertäviä tivoleita, jotka ovat myös vanhimpia huvipuistoja maassamme. Kukapa meistä ei muistaisi lapsuudesta niitä syksyn pimeneviä iltoja, jolloin tivoli tuli kaupunkiin. Voi mikä tunnelma alueella vallitsi valoineen ja tuoksuineen. Oli mahtavaa päästä pyörimään mustekalaan ja teekuppeihin, ja vedellä naruista palkintoja, syksyn kohokohta.

Jo vuonna 1888 Suomeen pystytettiin ensimmäinen tivoliteltta, eli melko samoihin aikoihin Chicagon maailmannäyttelyn ja Amerikkalaisten kiinteiden huvipuistojen syntyaikojen kanssa. Suomen ensimmäisessä tivoliteltassa oli ainakin ampumarata, nuolen- ja renkaanheittokuja, voimistelu- ja voimamiesesityksiä, sekä erilaisia pelejä kuten onnenpyörä. Tämän ensimmäisen tivoliteltan Suomen Keravalle laittoi pystyyn Albert Waldemar Grönroos, jonka jälkeläisiä ovat maamme kuuluisin tivolisuku Sariola. 1920-luvulla Suomen tivolien laitekantaan tulivat mukaan myös muun muassa maailmanpyörä ja karuselli, sekä autorata.

Suomessa tivolit ovat keväästä syksyyn kiertäviä huvittelualueita. Talvisaikaan tivolin väkeä ei kiertueilla näy, vaan vakituinen henkilökunta tekee laitteiden huoltoja ja seuraavan kiertueen suunnittelu- ja myyntitöitä. Yhdellä paikkakunnalla tivolit viipyvät yleensä muutamia päiviä. Niiden työntekijät kulkevat tivolikaravaanin mukana, ja yöpyvät yleensä asuntovaunuissa. Tivolin laitteet kulkevat kaikki myös mukana, ja ne onkin suunniteltu kuljetettavaksi rekoissa ja perävaunuissa.

Tivolikaravaanin saapuminen paikkakunnalle, ja tivolin pystyttäminen onkin aina melkoinen nähtävyys. Nykyisen tiiviin kaupunkirakentamisen vuoksi tivoleilla on vaikeuksia löytää sopivia tarpeeksi suuria ja tasaisia tivolialueita, ja kiertupaikkakunnat valikoituvatkin osin tämän seikan perusteella. Myös nykyaika asettaa omat haasteensa tivoleiden pärjäämiselle, viihdettä kun on helppo löytää monesta eri lähteestä. Vaan silti tivoleiden uskotaan pärjäävän nykyajan paineissakin.

Tivoli Sariola ja Suomen Tivoli

Suomessa on useampia kiertäviä kotimaisia tivoleita, joista tunnetuimmat lienevät Tivoli Sariola sekä Suomen Tivoli. Molemmat näistä tivoleista ovat Sariolan suvun pyörittämiä tivoleita, ja molemmat voivat juhlia jo huimaa 131-vuotisjuhlavuottaan. Tuttu on myös Tivoli Seiterä, joka on Seiterän suvun ylläpitämä tivoli.

Suomen Tivoli on maamme tivoleista suurin. Siihen kuuluu laitteita enemmän kuin esimerkiksi Vaasassa sijaitsevaan kiinteään Wasalandian huvipuistoon. Suomen Tivoli onkin panostanut laitteisiinsa voimakkaasti 1980- ja1990-luvuilla, ja se myös hankki maailman suurimman peräkärryn päällä kulkevan maailmanpyörän 1998. Laitteita myös uusitaan joka kaudella.

Tivoli Sariola on laitteistoltaan hieman pienempi tivoli, mutta heillä on ollut erikoisuutena mukana kulkeva ilma-akrobatiaryhmä. Tivoli Sariola kiertää kesässä noin 15 eri paikakuntaa, ja se työllistää noin 40-50 henkilöä kiertueaikaan.

Tivoli Seiterä, jonka moni muistaa aiemmalta nimeltään Huvipuisto Seiteränä, on sekin kiertänyt maatamme jo yli 50 vuotta. Tämäkin tivoli on perheyritys, jonka vetäjinä tällä hetkellä toimii toisessa sukupolvessa pariskunta Tuomo ja Mari Seiterä.

magnetism